lørdag 9. desember 2006

Jentemiddag

BOUILLABAISSE MED TO SAUSER

BOUILLABAISSE
1-1,5 kg blandede hvite fiskefileter og skalldyr (f.eks. torsk, flyndre, steinbit, scampi og blåskjell) 1 fennikkelknoll
2 selleristenger
3 sjalottløker
2 gulrøtter
2 bokser hele tomater
3 ss olivenolje
1 g safran
skallet av 1/2 appelsin
saften av 1 appelsin
5 hvitløksfedd
1 krm timian
1 krm rosmarin
1 fiskebuljongterning eller 1 1/2 ss flytende fiskefond
5 dl tørr hvitvin
1 liter vann
sitronsaft
salt og pepper

Skjær fennikkelknollen, selleristilkene, sjalottløkene og gulrøttene i mindre biter. Skjær bort det hvite fra appelsinskallet og del skallet i mindre biter. Sett en stor kasserolle på middels sterk varme og hell i olivenoljen. Fres bitene av fennikkel, selleri, sjalottløk, hvitløk og gulrøtter med safran, timian og rosmarin. Ha i tomatene, appelsinsaften, appelsinskallet, buljongterningen, vinen og vannet. la det syde i 30-40 minutter. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Har du ferske blåskjell, legger du dem i suppen nå og koker dem under lokk til de åpner seg. Bruker du hermetiske blåskjell, skal de legges i suppen sammen med fisken. Del fiskebitene i store biter og legg dem i den varme suppen 10 minutter før den skal serveres. Trekk kasserollen fra platen med én gang og la suppen stå under lokk til fisken har trukket ferdig.

AÏOLI
3 fedd hvitløk
2 ts dijonsennep
3 eggeplommer
4 dl matolje (jeg bruker ikke så mye)
salt og kajennepepper
sitronsaft

Skrell hvitløkfeddene. Riv dem fint og bland dem med sennepen og eggeplommene i en skål. Rør inn oljen litt etter litt, mens du hele tiden visper kraftig - på samme måte som når du lager majones. Visp til du får en glatt krem og smak til med salt, kajennepepper og litt sitronsaft.

HVITLØK- OG PARMESANKREM
1 beger créme fraîche
2 fedd hvitløk
100 g revet fersk parmesanost
salt og pepper

Skrell hvitløkfeddene og riv dem fint. Bland dem med créme fraîchen og parmesanosten. Smak til med salt og pepper.

SERVER suppen i dype tallerkener, og legg en god klatt aïoli eller hvitløk- og parmesankrem i midten! Vel bekomme! :)

Ingen kommentarer: